08 November 2010

Laksa Janggus Balik Pulau



Pulau Pinang ni memang terkenal sebagai syurga makanan.Selalunya kalau ditanya apakah yang anda buat di sini biasanya ramai yang akan jawab,aku makan nasi kandar,kami makan laksa.Dan salah satu laksa yang sangat popular disini ialah Laksa Janggus Balik Pulau yang terletak di Balik Pulau.Sebelum ni popular hanya dikalangan masyarakat tempatan tetapi makin popular selepas muncul dalam rancangan JJCM.


Laksa Janggus ni diberi nama sebab kedainya terletak bawah pokok janggus.Pokok Jangguh tu sebenarnya ialah pokok Gajus atau dalam bahasa kelantan pokok ketereh.Tapi bagi masyarakat Balik Pulau mereka panggil laksa Timah sebab tauke dia bernama Timah.

Kedai Laksa Janggus ni terletak di Kampung Perlis Balik Pulau.Anda boleh datang melalui bukit Teluk Bahang sekiranya dari Batu Feringghi atau dari Bukit Baru Relau atau Teluk Kumbar.Memang kalau nak ke Balik Pulau ni akan menyebabkan kepala anda sedikit pening bagi yang kurang biasa namun keenakkan menikmati laksa kelak akan menyebabkan anda rasa berbaloi untuk kesini.

Kedai ini berkonsepkan layan diri ala-ala KFC dimana kadang-kadang pengunjung akan rasa seperti berada di rumah kenduri diwaktu kemuncak terutamanya waktu cuti sekolah.Kedai ini ditutup pada hari Rabu.Selamat Menjamu Selera :)

07 November 2010

Chalet Nelayan Teluk Bahang

Chalet sportfishing ni telah diusahakan oleh persatuan nelayan kawasan teluk bahang dengan kadar yang berpatutan.harganya bermula dari kadar rm80.00 bagi bilik bekeluarga sehingga kadar  rm 210.00 dormitori (10 org).Namun harga bagi bangunan baru chalet pula bermula dengan kadar rm110 bagi bilik standard.

chalet ini terletak berhampiran dengan pintu masuk taman negara pulau pinang.kemudahan seperti tempat parking juga senang disini.namun jika anda ingin melakukan aktiviti pantai anda perlu pergi jauh sediki kerana lokasi chalet ini adalah tempat nelayan-nelayan mendarat.jika anda ingin mendengar suara ombak di waktu pagi,disinilah tempatnya :)











pix :credit to my-island

selain itu terdapat juga kemudaha surau dan dewan seminar bagi mereka yang datang secara berkumpulan.pihak pengurusan juga menyediakan khidmat sewaan bot memancing,BBQ dan jungle trecking oleh taman negara pulau pinang.

bagi yang berminat untuk menyewa chalet ini,bolehlah menghubungi persatuan nelayan teluk bahang 04-8852728 (chalet) dan 04-8851097 (pejabat).saya nasihatkan sesiapa yang nak stay kat sini.kena booking awal terutama pada cuti sekolah.so bagi yang punya bajet yang rendah,chalet ini sgt sesuai untuk anda :)

06 November 2010

Nasi Kandar Line Clear



Kalau ke pulau pinang ni macam tak sah kalau tak makan nasi kandar.nasi kandar yang paling popular di Penang ni tentulah nasi kandar Line Clear.Lepas makan bau tangan anda akan terasa lagi keharuman aroma rempah ratus nasi kandar sampai balik ke rumah masing-masing.

Kedai nasi kandar line clear ni terletak berdekatan dengan simpang Penang Road dan Chulia Street.Memang mudah nak ke kedai ni sebabnya ia terletak betul-betul ditepi jalan.Kalau tak jumpa juga anda boleh gps alamat ni Behind 177 Penang Road atau call saja kedai ni di talian 04 2614440.Kedai nasi kandar ni dibuka 24jam sehari namun ditutup pada hari Selasa malam dan waktus sembahyang jumaat.Selamat menjamu selera :)

04 November 2010

Muzium Mainan Pulau Pinang l Penang Toy Museum



UPDATE!!!!

Toy Museum telah diubah lokasi di Teluk Bahang. Selepas roundbout Teluk Bahang anda boleh amik kiri dan Toy Museum di belakang Kilang Batik Craft.

Muzium Mainan Pulau Pinang atau Penang Toy Museum terletak di Jalan Tanjung Bungah.Lokasi ini betul-betul dihadapan Hotel Orchard Copthorne.Disisni terdapat lebih 100,000 watak kartun yang dipamerkan di sini. Bukan saja kanak-kanak, malah golongan dewasa yang minat mengupul koleksi koleksi cartoon juga pasti menyukainya.

Muzium ini diiktiraf Malaysia Book of Records sebagai muzium mainan terbesar di Malaysia. Lebih membanggakan, muzium ini adalah yang pertama dan terbesar di Asia. Muzium yang dibuka tujuh hari seminggu dari jam 9 pagi hingga 9 malam ini diilhamkan pemiliknya, Loh Lean Cheng yang mendapat ilham selepas melawat Muzium Mainan dan Model di London.

Antara koleksi yang dipamerkan di muzium ini ialah watak terkenal yang dipamerkan ialah Batman, Star Wars, Spiderman, Lilo Stitch, Jack Sparrow, Matrix, The Munsters, Ninja Turtle dan Mr Bean. Dibuka setiap hari 9.00am to 9.00pm. Tiket RM10 (dewasa), RM6 (kanak2), percuma bawah 3 tahun.

03 November 2010

Taman Negara Pulau Pinang

Keluasannya hanyalah 2,562 hektar dan diwartakan sebagai Taman Negara pada 2003. Ia turut mempunyai 46 spesies burung seperti burung raja udang, helang dan banyak lagi.

Terdapat sebuah tasik yang mengandungi dua lapisan air iaitu air sungai tawar di bahagian atas manakala air laut masin di lapisan bawah.Tasik yang diberi nama Tasik Meromiktik terletak di pantai Kerachut dan fenomena dua lapisan air itu hanya berlaku sekitar April dan Mei setiap tahun ketika peralihan musim antara dua monsun iaitu monsun timur laut dan monsun barat daya.

Ketika fenomena berkenaan berlaku, air di tasik seluas 2.7 kilometer persegi itu dipenuhi dengan pelbagai hidupan marin seperti ikan, udang dan ketam. Tasik itu akan kering semula apabila perubahan musim monsun barat daya kepada monsun timur laut sekitar Oktober setiap tahun. Kesempatan itu digunakan pengunjung untuk mandi-manda kerana dipercayai air tasik itu mengandungi khasiat yang tersendiri.

Tambahan pula, keunikan tasik itu hanya terdapat di pulau ini dan Australia. Selain keunikannya, taman negara itu yang turut dikenali sebagai ‘Bay of Glowing Amber’ menawarkan pemandangan alam semula jadi menarik pada waktu senja menjadi tumpuan penyu untuk mendarat. Antara spesies penyu yang mendarat dan bertelur di pantai Kerachut dan Pantai Teluk Kampi itu termasuk penyu agar (chelonia) dan penyu lipas (mydas).

Pelbagai aktiviti yang boleh dilaksanakan di taman ini sama ada secara individu atau berkumpulan membabitkan aktiviti mendaki bukit, merentas hutan berenang, memancing, memerhati hidupan liar dan berkhemah. Kemudahan yang disediakan juga lengkap termasuk tandas, dewan, surau, bilik mandi, tapak perkhemahan, dapur memasak dan pondok wakaf

02 November 2010

Pulau Pinang 2

Pulau Pinang adalah salah satu daripada 13 buah negeri-negeri di Malaysia. Terletak berhampiran dengan persisiran barat laut Semenanjung Malaysia.

Dipisahkan diantara Negeri Kedah di sebelah Utara dan Timur, Negeri Perak di sebelah Selatan dan Perairan Selat Melaka dan Sumatera (Indonesia) di sebelah Barat.

Pulau Pinang terdiri daripada bahagian pulau dan juga tanah besar yang dikenali sebagai Seberang Perai. Keluasan kawasan pulau adalah 285km persegi yang terpisah sepenuhnya daripada Seberang Perai. Ianya dihubungkan oleh Jambatan Pulau Pinang yang panjangnya 13.5km dan juga perkhidmatan feri.

01 November 2010

Sejarah Pulau Pinang

Negeri Pulau Pinang mula dijajah oleh lnggeris yang diketuai oleh Captain Francis Light pada tahun 1786. Bahagian Pulau Pinang yang mula-mula dibangunkan ialah di Kawasan Tanjung di Georgetown yang dikenali dengan nama Tanjung Penaigre. Pekan untuk perniagaan yang mula-mula dimajukan oleh Captain Light terletak di antara Lebuhraya Light, Lebuhraya Beach di pinggir pantai, Lebuhraya Malabar (kemudiannya dipanggil Lebuh Chulia) dan Lebuhraya Pitt.

Di dalam kawasan ini rangkaian jalan-jalan dibina secara bersegi-segi menurut sistem blok perumahan dengan jalan-jalan kecil melintang di antara satu sama lain. Rangkaian jalan-jalan yang telah dibina masih kekal hingga ke hari ini. Jalan tunggal yang dibawa ke pedalaman Pulau Pinang jalan-jalan Pinang. Kawasan di sebelah selatan Lebuhraya Malabar dikhaskan untuk perkampungan Melayu. Di sini satu tapak luas dikhaskan bagi sebuah masjid berhampiran dengan persimpangan ialah Pitt dan Lebuhraya Malabar.

Dalam pemerintahan Captain Light pekan yang dibina ltu berpaya dan berlumpur tanpa satu sistem perparitan yang baik. Kawasan bandar pada ketika itu diduduki oleh orang-orang keturunan Asia dalam kampong-kampong yang kotor. Manakala pendatang- pendatang dari Europa tinggal di kawasan-kawasan yang lebih selesa dan bersih.

Sehingga tahun 1807 bandar Georgetown dilingkungi oleb sebatang parit besar yang mengalir dari laut di bahagian utara mengikut Jalan Transfer dan Jalan Maxwell yang ada sekarang lni sehingga ke laut di bahagian timur bandar. Pada ketika ltu Lebuhraya Beach sebenarnya terletak di bahagian pantai. Kerja-kerja menebusguna tanah telahpun bermula pada awal tahun tahun 1880. Aktiviti lni telah menambahkan luasan tanah bagi Pulau Pinang yang juga membawa kepada beberapa masalah perundangan dari segi usaha meluaskan muara sungai. Pada ketika ini masalah ini masih wujud sebagai "Weld Ouay Question".